De Overtuin Bisdom van Vliet kende en kent nog steeds een aantal bijzondere bouwsels en elementen. Door de gemeente Krimpenerwaard is aan bureau Monique Wolak opdracht gegeven om de historische waarden van de Overtuin te onderzoeken. Dit rapport geeft inzicht in het ontstaan van de tuin en alle aanvullingen die in de loop van vele jaren zijn aangebracht. Het rapport van 150 pagina’s met veel foto’s en tekeningen is op aanvraag digitaal beschikbaar. info@overtuinbisdomvanvliet.nl

Smeedijzeren hek
Het hek langs de Hoogstraat/Provincialeweg West stond oorspronkelijk dichter bij het huis. Met de aanleg van de provinciale weg in 1939 is dit verplaatst. In oorsprong 18de eeuws en in 1880 uitgebreid.Tuinsieraden

Vijf tuinsieraden uit de tweede helft van de 19de eeuw staan in voorste gedeelte van de tuin.Beelden

In het voorste gedeelte van de tuin staan twee beelden van Hercules en Neptunus. Beide van Ingnatius van Logteren (1685-1732). Op de sokkel staat het jaartal 1720.

Grot
Kunstmatige grot uit de tweede helft van de 19e eeuw vormgegeven in een aan het Neo-Manierisme verwante stijl, gelegen op een kunstmatige heuvel in het achterste deel van de Overtuin. Opgebouwd uit lavasteen en misbaksels op een framewerk van smeedijzer. De grot was bereikbaar via twee trappen en ligt verscholen in het wandelbos.

Grafmonument
In 1881 opgericht ter nagedachtenis aan de laatste bewoners van het huis, de heer en mevrouw Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet.  Het monument bestaat uit een hardstenen grafzerk voorzien van florale motieven in haut-reliëf. De zerk wordt afgedekt door een donkere hardstenen plaat met in haut-reliëf de namen van de begravenen.

Hondengraf
Opgericht in 1906 ter nagedachtenis aan de hond Nora geboren in 1893. Hardstenen grafsteen met in haut reliëf een hondekop geflankeerd door de naam (Nora) en geboorte- en sterfjaar.

Theehuis
Helaas is het Theehuis niet meer aanwezig.