Het grote geheim van weldoenster Paulina

Algemeen Dagblad, Harrie van Opstal

Pareltje uit de regio De regio telt tal van plekjes die vrij onbekend zijn, ook voor de bewoners zelf. Zoals museumvilla en Overtuin Bisdom van Vliet in Haastrecht. Die hebben één topgeheim.

Twee fietsers hebben het heuveltje in het park als rustplek uitgekozen. Boven hen torenen indrukwekkende eiken en beuken uit. En vóór hen schittert een 19de-eeuwse villa. Groot gelijk dat ze hier neerstrijken. Want hoe parelig wil je het hebben? Museum Paulina Bisdom van Vliet en de naburige Overtuin overdonderen bij eerste aanblik.

Toevallig was ik ruim drie jaar geleden hier al eens om verslag te doen van de vrijwilligersactie NL Doet. De in 2014 opgerichte beheerstichting was nog maar net begonnen met het schonen en opknappen van het 2,5 hectare grote park en kon extra hulp goed gebruiken. Het is een wereld van verschil; toen een duister, smoezelig bos met overal hondendrollen, nu een open en ruimtelijk park met woudreuzen die zich spiegelen in vijvers en watergangen.

Geheim Er is veel werk verzet, beamen Bart Crouwers en Tony Hardenberg van de verantwoordelijke stichting. Hardenberg: ,,Het was destijds een goed bewaard geheim, maar meer in de zin van dat het een rommeltje was. Nu is het ‘een parel voor heel Nederland’ zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het noemt.”

Het tienjarenplan voor de Overtuin reikt tot 2023 en bevat wensen als fraaiere bruggetjes, herbouw van een historisch prieel annex theehuisje en terugkeer van de oorspronkelijke plantvakken. Dat jaar 2023 is bepaald geen toeval; dan is het precies 100 jaar geleden dat de laatste bewoonster, weldoenster Paulina Bisdom van Vliet, overleed en bij testament de villa tot museum bestemde.

Klik Hier voor de rest van het artikel