Tuinbaas

Wat is een tuinbaas?

Een belangrijk deel van het Nederlandse cultuurlandschap bestaat uit monumentaal historisch groen. Dat zijn de parken en tuinen van kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en kloosters. De bijzondere kwaliteit van deze plaatsen wordt bewaakt door de tuinbaas.

Tuinbaas is een eeuwenoud beroep. In vroegere tijden stuurde de tuinbaas een ware tuinploeg aan, tegenwoordig wordt veel werk uitbesteed daar een tuinploeg te kostbaar is. Op veel plaatsen werkt de tuinbaas met vrijwilligers. De tuinbaas is een vakman die de hoogste graad van perfectie nastreeft. Hij bewaakt het historisch ontwerp van park of tuin en zorgt voor continuïteit in het beheer. De tuinbaas is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en hij onderhoudt de contacten met de eigenaar, personeel, vrijwilligers en publiek.

Kijk ook eens op de website van het Gilde van Tuinbazen

De Tuinbaas van de Overtuin Bisdom van Vliet.

overtuin-foto-met-tony-tuinbazenMijn naam is Tony Hardenberg, als tuinbaas van de Overtuin houd ik mij bezig met een groot aantal bestuurlijke- ,organisatorische- en uitvoerende-taken. Aanvragen van subsidies, samen met landschapsontwerpers detail-ontwerpen maken, inkopen van middelen en diensten, begeleiden van werkdagen, etc.

Ik heb geen opleiding genoten op groen gebied en ben niet opgeleid als Tuinbaas, echter, tuinieren is een grote hobby van mij en als actief lid van Tuinclub Lopikerwaard doe ik mee met de Open Tuinen, tuin- en parkbezoeken en andere activiteiten.

Als vrijwilliger, bestuurslid en Tuinbaas, besteed ik bij de Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gemiddeld 2 dagen per week aan het “Herstellen van de Overtuin naar de belevingswaarde en kwaliteit van het landschapspark van weleer”.

In de afgelopen 2 jaren hebben we een hechte vrijwilligersgroep gevormd, waardoor we het park in onze vingers beginnen te krijgen. In de komende jaren wordt eerst aan het herstel van de infrastructuur gewerkt (paden en waterwegen). Ook worden bomen geveld en gesnoeid. Vervolgens worden bomen, struiken en andere planten aangeplant, indien mogelijk zullen ook de mozaïekperken in het tuingedeelte weer terugkomen. Een meerjarenproject, waar ik mij graag voor inzet.